Ungdomssatsing ute av kontroll?

At de skateklubben fikk noen dagers varsel på å pakke sammen tingene sine og forsvinne, sier alt om hvilken posisjon satsing på lavterskel ungdomstilbud har: Ungdom trenger gratis møteplasser som gir mulighet til å teste egenskaper, ferdigheter og kompetanser i et trygt miljø hvor de ikke nødvendigvis skal prestere.

Gi oss handling før ord. Vi har hørt nok ord.

I april arrangerte Lillesand SV et åpent temamøte om lavterskel ungdomstilbudet i Lillesand. Vi inviterte bla representanter fra kommunen, ungdomsrådet, ungdomsarbeidere, lensmann, ungdomsrådet og SLT. Det ble ikke bare et lystig møte. Mange var mildt sagt forbannet på manglende satsing. Stikkordene på noe av det som ble luftet kan være dugnad, manglende kontakt mellom ungdomsarbeidere og kommunen, dårlige lokaler og små stillinger: Når det ikke er penger til å kjøpe inn plaster, tyder det på en ungdomssatsing på sparebluss. Som en fra skateklubben sa det: “Gi oss handling før ord. Vi har hørt nok ord.” Vel, nå har de fått handling…

NodeSå hva kan gjøres? Vi trenger ikke dra lenger enn til ungdomsklubben på Nodeland for å finne inspirasjon til hvordan vi kan bedre tilbudet i Lillesand. Her har de, ifølge SLT-koordinator i Songdalen Lene Mordal, et team på fire og har nettopp flyttet inn i nye lokaler. I Lillesand tilbyr vi flerbrukslokaler på Frivillighetssentralen og to 17,5 % stillinger (en for Høvåg og en for sentrum) og skatehallen har vært drevet på frivillighet, learning as we go. Dette går ut over kvaliteten på ungdomstilbudet:

det må være et tilstrekkelig antall ansatte (…) med nødvendig utdannelse

I følge klubbundersøkelsen 2016/2017 fra Ungdom og fritid, «må det være et tilstrekkelig antall ansatte, slik at det gis rom for holdningsskapende arbeid og det må sikres at de ansatte har den nødvendige utdannelsen eller opplæringen, slik at de har en reflektert tilnærming til sin rolle og det særegne ved den jobben de er satt til å gjøre.» Jeg tror ikke dagens satsing hvor man har gått opp fra to 17,5% stillinger til en 50% stilling (litt usikker på om den kommer i tillegg til eller som en erstatning) er en start, men jeg tror ikke det holder.

skatehallUt fra temamøtet vi hadde, kan det virke som vi må sette dialogen mellom kommunal ledelse og ungdomsarbeidere og frivillige i system, slik at fritidsklubbene, skatehallen, rockeklubben mfl får den nødvendige oppfølgingen og at man får evaluert og fulgt opp punkter. Dette kan også bidra til at de inkluderes i det helhetlige planverket til kommunen for å bli satt på den økonomiske prioriteringslisten. Da unngår vi å komme i den situasjonen skatehallen er kommet i: Man trekker på det, utsetter og ser etter kjellerløsninger. Vi trenger en  langsiktig ambisiøs satsing.

«Det er viktig at politikerne forstår hvor viktig forebygging er.» Lensmann Kjetil Nygård

kjetil nygårdSkatehallen og fritidsklubbene mfl bør inngå som ett av flere tilbud i et fagmiljø der både helse-, kultur- og sosialfaglig etat jobber sammen, for at de skal kunne være en støtte på mange områder for de som benytter seg av tilbudene.  Mobbing, digital mobbing og psykisk helse er sentrale tema i det holdningsskapende arbeidet. En ungdomsarbeider vil kunne være en viktig støttespiller og samtalepartner for ungdommene. På temamøtet fremhevet Lensmann Kjetil Nygård viktigheten av at politikerne forstår hvor viktig forebygging er.FB-listekampanje6

Skateklubben har vokst frem fra engasjement og dugnadsinnsats. Politikere og administrasjon burde støtte opp i stedet for å rive ned. Jeg tillater meg derfor å stille et spørsmål som kom fram på temamøtet:

Har vi en ungdomssatsing ute av kontroll?

Espen Lia Leder Lillesand SV

Innmelding i SV: Bli medlem eller Du kan også melde deg inn via SMS: Send «innmelding [navn] [din e-post] [din adresse]» til 2090. (100kr trekkes av telefonregningen)

youth-2

En kommentar om “Ungdomssatsing ute av kontroll?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s