Lillesand må bruke Avigo mer aktivt

Avigo har stor verdi for de menneskene de aktiviserer og for lokalsamfunnet. Avigo har bygget opp kompetanse som kommunen kan bruke. De er har 73 årsverk, 255 tiltaksplasser, 73 VTA-ansatte og 73 millioner i omsetning. I 2018 fikk 239 jobb eller ble hjulpet tilbake i jobb. 41 er på vei til å gjennomføre utdanning.

Espen Lia og daglig leder på Avigo Monica Bergin Grimstad

Lillesand kommune eier Avigo sammen med Birkenes og Grimstad. Jeg stiller meg spørsmålet: Hva vil Lillesand kom med eierskapet i bedriften? Her fins det muligheter.

Avigos primære oppgave er å få folk i jobb. Forskjellen fra andre leverandører, er at de har produksjons- og tjenestearenaer som også brukes til kvalifisering av jobbsøkere eller som arbeidssted for de som ikke kan jobbe i vanlige virksomheter.

I høst måtte Avigo si opp 12 ansatte, fordi de ikke kan konkurrere på pris med store private aktører. Regjeringen har konkurranseutsatt deler av NAVs virksomhet. Avigo er best på kvalitet og offensive i møte med konkurransen.

Vi er i ferd med å rigge samfunnet for profitt for de store private aktørene. Alternativet er å utforske og utvikle andre eierskapsformer som fremmer gode liv. Kommunen må ta et mer aktivt eierskap og finne ut hvorfor de ønsker med å være eiere.

Vi er i ferd med å rigge samfunnet for profitt for de store private aktørene.

Gjennom et aktivt eierskap kan Lillesand trygge lokale arbeidsplasser for trygdede gjennom å samarbeide om tjenester kommunen likevel henter inn.

For det første vil det være en ekstrem forbedring hvis kommunen henvender seg til Avigo og spør: Hvilke produkter og tjenester kan dere tilby?

For det andre, trenger vi et fast møtepunkt mellom Avigo og kommunen for å få til et godt samarbeid, og styrke Avigo i lokalsamfunnet ved å kjøpe tjenester fra dem.

For det tredje, må vi ha som mål å styrke Avigo, utnytte den kompetansen de har bygget opp og med det sikre inkludering og arbeidsplasser lokalt.

I samarbeid med Avigo kan kan vi utvikle tjenester for å gjøre byen mer bærekraftig, for eksempel gjennom beplantning og 0-plast visjonen. Skal Lillesand bruke mulighetene vi har som eier, eller risikere at bedriften dør? Det bør være i kommunenes interesse at Avigo bidrar til å holde folk borte fra trygdeytelser, som jo koster kommune mye.

Varig tilrettelagte tiltak (VTA) er uvurderlig for dem som står i tiltaket. Dette er et tiltak for ansatte som har innvilget en uføretrygd, men har et stort ønske om å jobbe. Dette er personer som ønsker å være en del av norsk arbeidsliv, men som av ulike grunner ikke får innpass i et ordinært arbeidsliv.

I Avigo får de en meningsfull arbeidsdag og bidrar med verdiskapende arbeid, under kyndig veiledning fra jobbveiledere i Avigo. Det er i Lillesand kommunes interesser å bruke eierskapet i Avigo mer aktivt:

Vi trenger et inkluderingsløft!

Espen Lia
Bystyrerepresentant SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s