Frihet og trygghet for alle: En god oppvekst med respekt, toleranse og mangfold

SV stiller seg solidarisk bak Venstres Petter Toldenæs sitt utsagn i Agderposten/Lillesands-Posten om at vi må ha respekt for hverandre. Ingelinn Lossius-Skeie i Partiet De Kristne, holdt i forrige uke barna sine borte fra skolen fordi læreren hadde snakket om kjønn og kjønnsidentitet; blant annet om han, hun og hen.

Partiet De Kristne har selv slagordet «Frihet og trygghet for alle». Alle er alle, og ingen skal etterlates, for å bruke hovedprinsippet bak Bærekraftsmålene (Leave no one behind). Ingelinn Lossius-Skeie sier at hun meldte seg ut av FrP, etter å ha blitt suspendert, for å beholde sin ytringsfrihet. Hvis man forfekter ytringsfrihet, så må man da også tåle at andre ytrer seg annerledes enn man selv gjør. Det er jo nettopp dette som er demokratiet: Å tåle, respektere og anerkjenne at noen ser på og opplever verden annerledes enn en selv. Leve mangfoldet! Dette gir frihet og trygghet for alle.

Alle skal ha frihet og trygghet til å være den er og elske den de vil uten fare for å bli diskriminert eller trakassert. SV vil bekjempe all diskriminering av seksuelle orienteringer, kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter. I et likestilt samfunn kan alle åpent leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og kjønnsuttrykk.

I det nye læreplanverket (Fagfornyelsen, 2020) for skolene står det at man skal snakke om kropp, kjønn, seksualitet og identitet allerede fra 2. klasse. Skolen skal bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap. I tillegg til faglig utdanning, så skal skolen også bidra til å danne gode, deltakende og demokratiske samfunnsborgere. Læreplanverket sier at å delta i samfunnet innebærer å respektere og støtte grunnleggende demokratiske verdier, som respekt, toleranse, tros- og ytringsfrihet og frie valg. Et godt, demokratisk samfunn er tuftet på inkludering, mangfold og deltakelse.

Her på Agder har vi landets verste holdninger til skeive. Rapporten «Skeives levekår på Agder» fra 2018 viser at skeive folk på Sørlandet har verre psykisk helse enn skeive folk i landet forøvrig. De har blitt så vant til å oppleve diskriminering at de har sluttet å definere det som diskriminering, men heller slått seg til ro med at de negative holdningene finnes her. Dette viser at vi har en lang vei å gå. Lærere som gjør en god jobb med å undervise om dette må få støtte, ikke kritikk.

Hvis man leser på Partiet De Kristnes hjemmeside, så ser det ikke umiddelbart ut som om de er uenige i dette. De skriver om frihet til å vokse og blomstre som person med respekt for ytringsfriheten og for individet; om at vi i skal ikke legge begrensninger på hverandre, men ha omsorg for vår neste. Man kan være enig eller uenig i mange ting, men dette handler i bunn og grunn om å ha respekt for din neste.

Styret i Lillesand SV

Inger Margrethe Stoveland, Fylkesleder for Agder SV

Mirell Høyer-Berntsen, Stortingskandidat for Aust- Agder SV

Solveig Skaugvoll Foss, Stortingskandidat for Vest-Agder SV og Leder for Skeive Sosialister

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s