Fellesskap i mangfoldet

«Jeg får troen når jeg ser flotte mennesker og lokale ildsjeler som Jo Egil Tobiassen og Helge Renault som ikke klarte å stå stille og se på», sier Omar Samy Gamal (Oslo SVs 3. Kandidat.) Vi trenger handlinger og ord som inspirerer oss til å tro på samhold, og som bygger tillit mellom grupper i samfunnet vårt.

Etter terrorangrepet mot Al-Noor Islamic Centre i Bærum på lørdag, tok Jo Egil Tobiassen fra Lillesand, sammen med Helge Renault, initiativ til en solidaritetsaksjon. Via Facebook inviterte og mobiliserte de folk til å slå ring om moskeen Islamic Cultural Centre på Grønland i Oslo på søndagen, da muslimer over hele verden feiret id al-adha.

Vi trenger handlinger og ord som inspirerer oss

«Ord er viktigere enn du tror» er det slående budskapet fra Helsesista. Det er en utfordring til oss alle, spesielt de som representerer myndighetene. I terrorens dramatikk trenger vi ledere som samler oss. Vi trenger ledere som forstår at ord skaper meninger, handlinger og former virkeligheten vår. Det finnes et oss, ikke et «vi» og et «de».

På Facebook ser jeg tegn til en økende mistillit til politiet, media og politikere i minoritetsmiljøer: Høyrepopulister maler et bilde av minoritetsungdom som potensielle kriminelle gjengmedlemmer. Politikere snakker om disiplin i skolen, strengere straffer og vil åpne for å fengsle for barn under 15 år. Vi får debatter som bidrar til stigmatisering, utenforskap og stengsler mellom oss.

Utspillene bidrar ikke med noen alternativer. De fyrer opp under forestillingen om et rent Norge som er truet utenfra. «Det har aldri vært så vanskelig å være muslim som under Solbergs regjeringstid. Det er det mange Muslimer som mener. Det hjelper lite når regjeringsmedlemmer selv går ut og snakker nedsettende om muslimer» uttalte Ifran Mushtaq, styreleder i moskeen som ble utsatt for terrorangrepet i Oslo.

Populistiske ordvalg skaper holdninger og følelser i minoritetsmiljøene og samfunnet forøvrig. De bryter ned tilliten mellom oss. De skaper sosial uro, avstand og utenforskap.

Et godt velferdssystem reduserer risikoen for utenforskap og kriminalitet. Vi trenger et hjelpeapparat som har kompetanse, er organisert og er rustet til å fange dem opp. Økt satsing og midler til inkludering i skole, arbeidsliv og fritidsaktiviteter skaper tillit og integrering.

Ungdom, minoriteter og andre som havner på utsiden, trenger noen som tar problemene deres på alvor og gir dem konkrete alternativer. Vi trenger et hjelpeapparat som er organisert og rustet til å fange dem opp. De må ha konkrete tiltak gjennom å bli inkludert i skole, arbeidsliv, skole og fritidsaktiviteter.

Solidaritet gir oss kraften til å inkludere alle. Vi trenger et inkluderingsløft og vi trenger et løft for de som har minst. Vi trenger ikke flere utspill som skaper avstand.

Dette er et angrep på alle de grunnleggende norske verdiene, Zeeshan Shah, Grønland søndag morgen

Vi trenger ord og handlinger som sprer mer kjærlighet, forståelse og samhold i samfunnet. Vi holder fast ved det grunnleggende menneskesynet om at alle er like mye verdt, uansett hvilken økonomisk, sosial, religiøs eller etnisk bakgrunn de har. Vi må bekjempe alle former for rasisme og diskriminering.

Vi skal møte hverandre, og bygge fellesskap i mangfoldet.

Espen Lia, Ordførerkandidat Lillesand SV

En kommentar om “Fellesskap i mangfoldet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s