På tide med sol

Vi står foran store utfordringer og muligheter i forhold til netthandel og det grønne skiftet. Vi må dyrke en kultur for nyskaping og prøving og feiling.

Et titalls nasjoner har vært på besøk hos i Norge for å lære om den norske panteordningen. Nå er ordningen i ferd med å spre seg til millioner i utlandet – og kan dermed bidra til å redusere plastforsøpling globalt.

Interessen for pantesystemet har eksplodert internasjonalt!

Globalt er plastflasker et enormt forsøplingsproblem. I Norge havner plastflasker langt sjeldnere i naturen og havet. Årsaken er pantesystemet, som har den høyeste innsamlingsgraden i verden: Over 95 prosent av alle aluminiumsbokser og plastflasker med pant samles inn. Interessen for pantesystemet har eksplodert internasjonalt!

I Norge tok elbilsalget av for alvor i 2011. Den teknologiske utviklingen på batterifronten resulterte i et hopp i rekkevidden og det kom modeller på markedet som føltes mer som en vanlig bil. Det kombinert med gode vilkår for kjøp og bruk fra myndighetenes sin side førte til at salget av elbiler for alvor begynte å skyte fart.

Andelen elbiler som selges i Norge er helt enestående på verdensbasis. Ingen andre land er i nærheten. Det er derfor sterk interesse internasjonalt for norsk elbilpolitikk. Norske politikere får spørsmål om både elbilfordelene og om ladeinfrastruktur, når de deltar på klimakonferanser internasjonalt.

Vi må dyrke en kultur for nyskaping og prøving og feiling.

Nå kan det være SOLCELLER og solfangere som står for tur i Norge. Lillesand ligger i det gunstigste området for solenergi. Dette kan vi utnytte! Panteordningen og elbilfordelene viser at vi kan få til store endringer ved at myndighetene kaster ut noen gulrøtter.

I dag kan du få inntil inntil 28.750 kroner i støtte fra ENOVA når du begynner å produsere din egen elektrisitet. Regjeringen kutter litt i tilskuddene fra første april, så løp og kjøp.

Videre er det slik at at du sparer mer på strømmen som solcellene produserer, enn du betaler på banklånet med dagens rentenivå. I tillegg sier de fleste prognosene at vi må regne med høyere strømpriser. Det er ikke mye som skal til for å for å sette i gang et ras.

Lillesand må kutte 4% av sine utslipp hvert budsjettår fram til 2030 for å nå nasjonale mål. Dette skal skje i en tid hvor netthandel skaper usikkerhet om sentrumsbutikkenes framtid.

Det er ikke mye som skal til for å for å sette i gang et ras.

SV ber derfor bystyret om å være åpne for å prioritere midler og bli med å forme et innovativt prøveprosjekt:

1 Husstander som monterer solceller eller varmefangere får 10000 kroner i ekstra støtte fra kommunen.

2 Pengene settes på lillesandskortet, slik at de brukes lokalt og stimulerer sentrumshandelen og lokale arbeidsplasser. SV ønsker primært et sentrumskort.

3 Ordningen tidsavgrenses til et budsjettår, slik at den gir et insentiv til å ikke vente og øker mulighetene for å stimulere «naboeffekten».

4 Administrasjonen undersøker om det er mulig å søke støtte til tiltaket.

SV ber om at det bevilges 600000 til tiltaket.

det er avgjørende at vi tør å prøve ut nye ting

Det er Jan Ludvig Andreassen, samfunnsøkonom ved UiO og sjefsøkonom i Eika-gruppen, som har løftet fram ideen om overføring til lokale betalingskort, for å holde liv i turistbyer gjennom vinteren. Vi har lagt til gulrota. Etter å ha høstet erfaringer med solceller, er det mulig å prøve det ut på andre områder.

Vi mener det er avgjørende at vi tør å prøve ut nye ting, hvis vi skal lykkes i møte med de store utfordringene vi står overfor. Det viktigste som skal til hvis vi skal lykkes med å skape bevegelse, er at det er sammenheng mellom uttalte verdier og det vi gjør. Det gjelder spesielt for kommunen og bystyret: WALK THE TALK.

Vi er Solbyen Lillesand.

Dette kan være en ide som kan spre seg til andre kommuner. Dette er noe som er bra å bli kjent for. Vi er nyskapende. Vi er fremtidsrettet. Vi er Solbyen Lillesand.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s