Alt for mangfoldet

Jimmys Durmaz har nøytralisert Tysklands venstrekant siden han kom inn for Sverige i fotball-VM. Så skjer det: Han kommer på etterskudd og gir alt for Sverige i taklingen. Med suset fra den tyske kanonkula i nettet gikk han fra å være svensk soldat med flagget på brystet til å bli en skjeggete drapstruet “selvmordsbomber”.

«han gikk fra å være svensk soldat med flagget på brystet til å bli en skjeggete drapstruet “selvmordsbomber”.

LES: Fellesskap i mangfoldet

Vi hører ekkoet fra høyrenasjonalismen som murrer blant oss. Når jeg tenker på å være norsk, er et av bildene jeg får Kjetil Rekdals mål mot Brasil i fotball-VM. Vi sang alt for Norge av full hals sammen i gatene. Vi var et VI, vi var Norge.

I fotball VM er skillet mellom nasjoner tydelige og klart definert av farger og nasjonale symboler som er en del av landenes identitet. Nasjonal identitet er imidlertid problematisk. Identitet bygger på historier vi finner opp og forteller om oss selv. De er ikke objektive eller sanne. Problemet oppstår når de kolliderer med virkeligheten.

«Identitet bygger på historier vi finner opp og forteller om oss selv.»

Sveits sin stjernespiller Shaqiri feiret med å vise tegnet for den albanske ørnen etter scoringen sin mot Serbia. Ikke rart at Serberne ble provosert for denne takk-for-sist gesten fra kosovokrigen. Mer interessant er det hvor provoserte enkelte sveitse ble av at deres beste mann viste for verden at han identifiserer seg både med Kosovo og Sveits: Skoparet til Shaqiri er prydet både med Sveits og Kosovo sitt flagg. Hvorfor er det kontroversielt at han viser at han har kosovoalbanske røtter?

«dette er ekkoet av nasjonalistenes drøm om et Norge som en gang var»

«Det er egentlig litt deilig å se Island spille. Det er nesten ingen helt hvite lag igjen», var den nostalgiske kommentaren som falt på Sjøbua, Lillesands svar på Kontraskjæret. Over ølen tenker jeg at dette er ekkoet av nasjonalistenes drøm om et Norge som en gang var. Problemet er bare at nasjonalistene ikke har noen løsninger på de utfordringene vi står overfor: Menneskerettigheter, fordeling, miljø og teknologirevolusjonen for å nevne noen.

«Det er ikke tilfeldig at de fleste som fornekter klimaendringer er nasjonalister. «

LES: Tanker fra en hverdagsrassist

Det er ikke tilfeldig at de fleste som fornekter klimaendringer er nasjonalister. For meg viser fotball-VM at det er rom for patriotisme og nasjonalt fellesskap, i en global fotballfest som viser mangfoldet i verden. Litt lenger ned i glasset tenker jeg at vi må bygge opp forpliktelse, lojalitet og mening til globalt demokratisk samarbeid.

Shaqiri brukte VM som scene for å vise sin doble tilhørighet og slapp med en bot fra FIFA, som har hovedkvarter i luksuriøse omgivelser litt utenfor Geneve i, ja nettopp Sveits.

Jeg tenker at FIFA og fotball-VM også kan være et bilde på mye av det som er galt i verden: Putin på VIP tribunen med sine unnskyldende gester til sin Saudiarabiske gjest. Tidligere president i FIFA Sepp Blatter som blir dusjet i dollarsedler av en aktivist mot korrupsjon.

«Det er mangfoldet av spillere, trenere, lag og nasjoner som er flybensinen utviklingen.»

Det står klart for meg at det ikke er FIFA som er drivkraften i å utvikle fotballen. Det er mangfoldet av spillere, trenere, lag og nasjoner som er flybensinen utviklingen. I forrige VM avslørte Tyskland Brasils naive spillestil ved å knuse dem 7-1 på Brasils egen VM-fest. I dette VM ble Tyskland slått ut og Brasil gikk videre. Vi møtes, vinner og taper og lærer av hverandre.

Det som fungerte for 20 år siden, fungerer ikke nødvendigvis lenger.

Japanske supportere som plukker søppel på tribunen etter tapet for Belgia i åttedelsfinalen er et inspirerende bilde på at andre kan bidra til at vi kan utvikle oss. Slik kan vi se kimen av fremtiden i fotball-VM: Vi feirer det nasjonale, samtidig som vi møtes i brorskap og lærer av hverandre. Det er i mangfoldet vi utvikler oss videre.

«Vi kan være lojale til familien vår, lokalsamfunnet vårt, landet vårt og til menneskeheten som helhet på samme tid.»

Vi kan være lojale til familien vår, lokalsamfunnet vårt, landet vårt og til menneskeheten som helhet på samme tid. Det er på tide å lage historier om det globale. For meg er det det globale mangfoldet som gjør fotball-VM spesielt.

Det svenske landslaget stilte seg bak sin landsmann med et FUCK RASISME! Samtidig takket Jimmy Durmaz “alle fine, underbare mennesker der ute som sprer glede (…) Vi står sammen. Vi er Sverige! Eller hva?”

Vi står sammen. Vi er Norge. Vi er verden. Alt for mangfoldet!

Espen Lia

Leder Lillesand SV og internasjonalt utvalg Agder SV

En kommentar om “Alt for mangfoldet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s